Wykonanie
Składniki:- 1 opakowanie okrągłych
biszkoptów- 0,5kg
truskawek +
truskawki na wierzch do dekoracji- 200g
jagód- 2
galaretki o smaku
owoców leśnych- 1 duży
serek homogenizowany waniliowy, np. Danio- 1 duży gęsty
jogurt naturalny- 250ml
śmietany kremówki- 4 łyżki
cukru pudru- 1 opakowanie
żelatyny na litr
wody (my rozpuszczamy w 1/4 szklance
wody)- 2
galaretki truskawkoweSposób przygotowania:1. W średniej formie układamy
biszkopty. Miksujemy 0,5kg
truskawek, wsypujemy do nich
jagody oraz dodajemy
galaretki o smaku
owoców leśnych rozpuszczone w 1 szklance
wody. Mus pozostawiamy do częściowego stężenia, następnie wylewamy go na
biszkopty i wkładamy do lodówki.2. W misce ubijamy na sztywno
śmietanę, dodajemy
serek,
jogurt,
cukier puder, na koniec dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną
żelatynę. Wszystko mieszamy, wylewamy na wcześniejszą warstwę, układamy na nią połówki
truskawek, wkładamy do lodówki.3. 2
galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 0,5 litra
wody, studzimy, wylewamy na wcześniejsze warstwy. Wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.