Wykonanie
Często pytacie o przepisy na ciasta z
truskawkami, a my o tej
porze roku - owszem, jemy
truskawki w dużych ilościach, ale raczej w ich naturalnej postaci. W drodze wyjątku przygotowałam szybki deser z
jogurtu waniliowego, choć można też użyć
serków homogenizowanych. Żadnego pieczenia (co w upały nie jest przyjemne ;-), a sernik powstaje błyskawicznie i jest lekki i pyszny. Na pewnie nie raz robiliście podobny torcik, a jeśli nie - to polecam!Składniki na spód:
biszkopty podłużne lub okrągłeTortownicę o średnicy 24 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy.Masa serowa:700 g
waniliowego serka homogenizowanego (typu 'Danio') lub gęstego
jogurtu waniliowego, schłodzonego250 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej4 łyżki
cukru pudru28 g
żelatyny w proszku (7 łyżeczek) lub 7 listków
żelatyny400 g
truskawek, najlepiej świeżych
Żelatynę zalać
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder. Dodać serek/jogurt, w dwóch turach, cały czas miksując, do połączenia. Na sam koniec dodać przestudzoną
żelatynę (wcześniej rozrobioną z 3 - 4 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.Na biszkoptach w tortownicy poukładać
truskawki (jeśli są duże - przepołowić), wylać masę
serową. Włożyć do lodówki do stężenia.Ponadto:kilka
truskawek do dekoracji2
galaretka truskawkowe rozpuszczone w 750 ml wrzątku (1
galaretka na 500 ml
wody)
Truskawki pokroić w plasterki, ułożyć na stężałym serniku. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej
galaretkę wylać
truskawki (najpierw warto wylać część
galaretki, włożyć do lodówki do stężenia - dzięki temu plasterki
truskawek nie wypłyną na wierzch).* Sernik na zdjęciu zrobiony jest z połowy składników w tortownicy o średnicy 20 cm,
truskawki użyte do masy serowej - mrożone bez wcześniejszego rozmrażania.Smacznego :-).