ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
Na spód:
- biszkopty.
Masa serowa:
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego (typu ‚Danio’);
- 250 ml śmietany kremówki;
- 4 łyżki cukru pudru;
- żelatyna-fix deserowa;
- truskawki do dekoracji.
Mus truskawkowy:
- żelatyna-fix deserowa;
- cukier do smaku;
- ok. 500 g truskawek.
Przygotowanie
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując. Żelatynę-fix deserową rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu, wlać do masy serowej cały czas miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.
Truskawki zmiksować z cukrem, następnie cały czas miksując wlać rozpuszczoną żelatynę-fix deserową.
Na biszkopty ułożone w tortownicy wylać masę serową, poukładać truskawki. Włożyć do lodówki do stężenia. Następnie wylać mus truskawkowy i ponownie włożyć do lodówki. Na wierzch można ułożyć owoce i wylać galaretkę.
Ilość żelatyny fix-deserowej używałam zgodnie z opisem na opakowaniu w stosunku do składników.
Powiązane wpisy:
Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/08/30/sernik-na-zimno-z-truskawkami