Wspomnień czar.Za dziecka.Sopot, monciak.I gorące donuty.Błogo.Oponki serowe(przepis rodzinny na około 15 sztuk)1 szklanka mąki tortowej + 0,5 szklanki do podsypywania250 gram twarogu półtłustegołyżka śmietany 18%jajkożółtko1/3 szklanki cukru pudrułyżka cukru waniliowego6 łyżeczek masłałyżka octu lub spirytusupłaska łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejcukier puderolej do smażeniaMasło rozpuścić i ostudzić.Twaróg zmielić lub przepuścić przez praskę lub sito.Do twarogu dodać masło, śmietanę, jajko, żółtko, ocet, cukier puder i cukier waniliowy.Przy użyciu miksera z haczykami zmiksować.Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą chwilę miksować.Wyjąć z miski i zagniatać ciasto podsypując połową szklanki mąki.Ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm i wykrajać kółka (np. kieliszkiem do wina) a w nim mniejsze kółko (np. kieliszkiem do wódki) lub serduszka foremką do ciasteczek.We frytownicy rozgrzać olej do temp. 170 st.C (lub rozgrzać porządnie w rondlu czy na głębszej patelni) i smażyć oponki (oddzielnie wnętrza oponek) z obu stron na złoty kolor.Usmażone przekładać na papier, aby wchłonął tłuszcz, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.