ßßß Cookit - przepis na Oponki

Oponki

nazwa

Wykonanie

Wspomnień czar.
Za dziecka.
Sopot, monciak.
I gorące donuty.
Błogo.
Oponki serowe
(przepis rodzinny na około 15 sztuk)
1 szklanka mąki tortowej + 0,5 szklanki do podsypywania
250 gram twarogu półtłustego
łyżka śmietany 18%
jajko
żółtko
1/3 szklanki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
6 łyżeczek masła
łyżka octu lub spirytusu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
cukier puder
olej do smażenia
Masło rozpuścić i ostudzić.
Twaróg zmielić lub przepuścić przez praskę lub sito.
Do twarogu dodać masło, śmietanę, jajko, żółtko, ocet, cukier puder i cukier waniliowy.
Przy użyciu miksera z haczykami zmiksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą chwilę miksować.
Wyjąć z miski i zagniatać ciasto podsypując połową szklanki mąki.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm i wykrajać kółka (np. kieliszkiem do wina) a w nim mniejsze kółko (np. kieliszkiem do wódki) lub serduszka foremką do ciasteczek.
We frytownicy rozgrzać olej do temp. 170 st.C (lub rozgrzać porządnie w rondlu czy na głębszej patelni) i smażyć oponki (oddzielnie wnętrza oponek) z obu stron na złoty kolor.
Usmażone przekładać na papier, aby wchłonął tłuszcz, a przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/02/oponki.html