ßßß Cookit - przepis na Oponki twarogowe

Oponki twarogowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ser mielony 500 gramów
mąka 500 gramów
margaryna 0,5 kostek
jajka 3 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
spirytus 1,5 łyżek deserowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
olej według uznania
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Z przesianej mąki, sera, margaryny, jajek, cukru waniliowego spirytusu lub octu oraz sody zagnieść dość lekkie ciasto. Rozwałkować je na placek o grubości 7 mm i szklanką wyciąć kółka, a w środku każdego wyciąć mniejsze kółeczka np. kieliszkiem. Oponki smażyć na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Szybko przekładać podczas smażenia na obydwie strony. Osączać na papierowym ręczniku kuchennym. Obficie posypać cukrem pudrem. Można tez udekorować lukrem lub polewa czekoladową.
Uwagi:
Z tego samego ciasta można upiec serowe pączusie, paluszki i inne ciasta. Nie mogą one być zbyt duże, bo trudno będzie je dopiec w środku.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11742/Oponki-twarogowe