Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ser mielony 500 gramów
mąka 500 gramów
margaryna 0,5 kostek
jajka 3 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
spirytus 1,5 łyżek deserowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
olej według uznania
cukier puder według uznaniaWykonanie:Z przesianej
mąki,
sera,
margaryny,
jajek,
cukru waniliowego spirytusu lub
octu oraz
sody zagnieść dość lekkie ciasto. Rozwałkować je na placek o grubości 7 mm i szklanką wyciąć kółka, a w środku każdego wyciąć mniejsze kółeczka np. kieliszkiem. Oponki smażyć na mocno rozgrzanym głębokim
oleju. Szybko przekładać podczas smażenia na obydwie strony. Osączać na papierowym ręczniku kuchennym. Obficie posypać
cukrem pudrem. Można tez udekorować lukrem lub
polewa czekoladową.Uwagi:Z tego samego ciasta można upiec
serowe pączusie, paluszki i inne ciasta. Nie mogą one być zbyt duże, bo trudno będzie je dopiec w środku.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: