Wykonanie
Dzisiaj Tłusty Czwartek - dlatego serwuję dla Was
serowe mini pączusie, które można bardzo szybko przygotować na przekąskę, kiedy goście w drodze :).
Serowe pączusie są idealnym wypiekiem, kiedy nie mamy czasu na robienie
drożdżowych słodkości. Taka karnawałowa, słodka przekąska na pewno wywoła uśmiech po dwóch kęsach. Po więcej karnawałowych przepisów polecam zajrzeć też na stronę mojeciasto.pl .
250 g
mąki tortowej250 g
twarogu w kostce (mielonego)łyżka
śmietany2
jajka1/3 szklanki
cukru pudrułyżka
cukru waniliowego5 łyżeczek
margaryny Kasi (rozpuszczonej i ostudzonej)łyżka
octu lub
spirytusupół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejolej do smażenia
cukier puder do posypania
Twaróg najlepiej kupić w kostce już mielony, jeśli nie uda się nam takiego dostać to należy go widelcem unieść.Do
twarogu dodać wszystkie pozostałe składniki:
mąkę,
śmietanę,
jajka,
cukier puder,
cukier waniliowy,
margarynę,
ocet lub
spirytus (aby pączki nie chłonęły tłuszczu),
proszek do pieczenia i
sodę.Wymieszać i zagnieść rękoma na jednolitą masę.
Olej rozgrzać we frytownicy do 170 st. C. lub w garnku - w celu sprawdzenia, czy
olej jest nagrzany wrzucić kawałeczek ciasta i jeśli pojawiają się pęcherzyki wokół niego to
olej jest gotowy do smażenia.Urywać małe kawałki ciasta i w dłoni formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, wrzucać je na
olej.Smażyć partiami, pączusie powinny same się obrócić na drugą stronę - trwa to około kilku minut.Gotowe pączusie posypać
cukrem pudrem przed podaniem.