Wykonanie
znowu pączki i znowu powrót do dzieciństwa:D Ta wersja pączków nie jest praktycznie słodka więc można spokojnie zastosować różnego rodzaju polewy i lukry. Ja posypałam je
cukrem pudremPrzepis pochodzi z tej strony.http://www.kobieta.pl/gotowanie/przepisy-kulinarne/desery/zobacz/artykul/serowe-oponki-1/Składniki :1/2 kostki
margaryny1/2 kg
twarogu2,5 szklanki
mąki3
jajkatorebka
cukru waniliowego (ja dodałam 2.5 paczki)łyżeczka
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
spirytususmalec lub
olej do smażenianiepełna szklanka
cukru pudruWykonanie :
Margarynę posiekaj z
twarogiem i
mąką, wbij
jajka, dodaj
cukier waniliowy,
sodę i
spirytus, zagnieć gładkie ciasto. (Początkowo pomyślałam, że ciasto jest za rzadkie-musiałam obficie podsypywać je
mąką i wałkować przez folię spozywczą)Rozwałkuj je cienko, wycinaj krążki szklanką. W środku każdego wytnij dziurkę kieliszkiem lub zakrętką od butelki.
Smalec lub
olej rozgrzej w płaskim rondlu, smaż oponki z dwóch stron na rumiano. Osącz na papierowym ręczniku. Na koniec można posypać
cukrem pudrem z
cynamonem lub użyć dowolnej polewy. Do ciasta można dodać około 3 łyżek
cukru, żeby były bardziej słodkie.