Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 16(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ser mielony 500 gramów
mąka 2,5 szklanek
margaryna 100 gramów
jajka 3 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
spirytus 1,5 łyżek deserowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
olej według uznania
cukier puder 1 szklanek
sok z cytryny 2 łyżek stołowychWykonanie:Do przesianej
mąki dodać
ser oraz
margarynę i posiekać nożem. Wbić
jajka, dodać
cukier waniliowy,
spirytus oraz
sodę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je cienko i szklanka wyciąć krążki. W środku każdego krążka wyciąć kieliszkiem dziurkę. W szerokim rondlu rozgrzać
olej i partiami smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.Utrzeć
cukier puder z
sokiem cytrynowym oraz odrobin a
wody. Lukrem polać oponki.Uwagi:
Spirytus można zastąpić
octem, a
olej -
smalcem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: