ßßß Cookit - przepis na Oponki

Oponki

nazwa

Wykonanie

Oponki, to kolejny przysmak, który gości na naszych stołach w Tłusty Czwartek zaraz obok pączków.
Oponki, to właściwie takie serowe pączuszki bez drożdży - jeśli ktoś nie ma cierpliwości do wyrastającego ciasta albo po prostu nie opanował jeszcze drożdżowych wypieków, to oponki będą dla niego idealną propozycją. Nie wymagają wiele pracy, a są naprawdę smaczne. Ja lubię zajadać się nimi z odrobiną dżemu.
Oponki
Składniki:
500 g mąki + do podsypania
2 łyżeczki sody
500 g twarogu
60 g roztopionego masła
2 jajka
1 łyżka spirytusu
50 g cukru
30 g cukru z wanilią
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę i sodę przesiej do miski. Do drugiej miski trzykrotnie przeciśnij przez praskę twaróg (możesz go też rozdrobnić widelcem, do czasu aż konsystencja będzie kremowa-ja tak robię), dodaj cukier, cukier waniliowy, jajka, roztopione masło, spirytus i dokładnie wymieszaj.
Do masy serowej wsyp mąkę i zagnieć ciasto - będzie trochę lepkie.
Urwij kawałek ciasta i zagnieć z odrobiną mąki (resztę przykryj ściereczką, żeby nie wyschło). Rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni na grubość około 7 mm i wycinaj kółka (o średnicy 8-9 cm). W każdym kółku wytnij mniejsze kółeczko. Do wycinania możesz użyć wykrawaczek lub po prostu szklanki i kieliszka. Małe kółeczka możesz smażyć razem z oponkami lub zagnieść je jeszcze raz, wtedy będzie więcej oponek.
Smaż z obu stron na głębokim, dość mocno rozgrzanym oleju*. Gotowe oponki wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyły się z tłuszczu. Ostudzone posyp cukrem pudrem.
*polecam oponki wykrawać na bieżąco i od razu smażyć - nie wykrawać wszystkich naraz, bo ciasto cały czas rośnie. Najlepiej wkładać na tłuszcz takie niewyrośnięte oponki, rosną one wtedy podczas smażenia.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Oponki, rakietki, pączki serowe
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/01/oponki.html