Wykonanie
Oponki, to kolejny przysmak, który gości na naszych stołach w Tłusty Czwartek zaraz obok pączków.Oponki, to właściwie takie
serowe pączuszki bez
drożdży - jeśli ktoś nie ma cierpliwości do wyrastającego ciasta albo po prostu nie opanował jeszcze
drożdżowych wypieków, to oponki będą dla niego idealną propozycją. Nie wymagają wiele pracy, a są naprawdę smaczne. Ja lubię zajadać się nimi z odrobiną
dżemu.
OponkiSkładniki:500 g
mąki + do podsypania2 łyżeczki
sody500 g
twarogu60 g roztopionego
masła2
jajka1 łyżka
spirytusu50 g
cukru30 g
cukru z
waniliąolej do smażenia
cukier puder do posypania
Mąkę i
sodę przesiej do miski. Do drugiej miski trzykrotnie przeciśnij przez praskę
twaróg (możesz go też rozdrobnić widelcem, do czasu aż konsystencja będzie kremowa-ja tak robię), dodaj
cukier,
cukier waniliowy,
jajka, roztopione
masło,
spirytus i dokładnie wymieszaj.
Do masy serowej wsyp
mąkę i zagnieć ciasto - będzie trochę lepkie.
Urwij kawałek ciasta i zagnieć z odrobiną
mąki (resztę przykryj ściereczką, żeby nie wyschło). Rozwałkuj na posypanej
mąką powierzchni na grubość około 7 mm i wycinaj kółka (o średnicy 8-9 cm). W każdym kółku wytnij mniejsze kółeczko. Do wycinania możesz użyć wykrawaczek lub po prostu szklanki i kieliszka. Małe kółeczka możesz smażyć razem z oponkami lub zagnieść je jeszcze raz, wtedy będzie więcej oponek.
Smaż z obu stron na głębokim, dość mocno rozgrzanym
oleju*. Gotowe oponki wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyły się z tłuszczu. Ostudzone posyp
cukrem pudrem.
*polecam oponki wykrawać na bieżąco i od razu smażyć - nie wykrawać wszystkich naraz, bo ciasto cały czas rośnie. Najlepiej wkładać na tłuszcz takie niewyrośnięte oponki, rosną one wtedy podczas smażenia.SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Oponki, rakietki, pączki
serowe