ßßß Cookit - przepis na Schab karkowy z pończochy

Schab karkowy z pończochy

nazwa

Wykonanie

Pin It
Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami, więc pora wziąć się za ustalanie naszego menu. Dziś chciałam Wam podsunąć pomysł na domową wędlinę, która trochę urozmaici półmisek mięsny na Waszym świątecznym stole i nie wymaga wiele zachodu przy jej przygotowaniu. Tak naprawdę, to robi się sama :) ! Na jej przygotowanie potrzebujemy około 12 dni, więc trzeba będzie o niej pomyśleć wcześniej. Robiłam już taką suszoną polędwicę wileńską, była rewelacyjna, teraz przyszła pora na karkówkę.
Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mój kulinarny pamiętnik .
Składniki:
1,2 kg karkówki (im węższy kawałek, tym lepiej)
40 g soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
3 łyżki majeranku
1 łyżka tymianku
2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżka cukru
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
5 ziarenek jałowca
Wykonanie:
W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy oprócz soli, cukru, pieprzu i czosnku.Te ostatnie dodajemy, wtedy gdy przyprawy w moździerzu są już w miarę miałkie, mieszamy.
Karczek myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy b. dokładnie mięso uzyskaną mieszanką. Ponieważ mnie zostało trochę mieszanki, odłożyłam ją do słoiczka i wklepałam tę resztę w karczek trzeciego dnia leżakowania w lodówce.
Natarte mięso wkładamy do szklanego przykrywanego naczynia i umieszczamy w lodówce na 5 dni. W tym czasie 2 razy dziennie przekładamy mięso na drugą stronę i odlewamy powstały płyn.
Po upływie pięciu dni karczek wkładamy do pończochy lub obciętej rajstopy. Rajstopę naciągamy na mięso, zakręcamy i ponownie przekładamy przez nią mięso.Powinniśmy mieć 4-5 warstw okręconej rajstopy na karczku. Następnie mięso sznurujemy, żeby miało ładny kształt i wieszamy w przewiewnym miejscu, w temperaturze około 20 stopni na 7 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie.
Po tym czasie zdejmujemy rajstopę i szykujemy sobie pyszna kanapeczkę :). Schab najlepiej smakuje cienko pokrojony.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/11/schab-karkowy-z-ponczochy.html