Wykonanie
Aromatyczny domowy
ketchup bez żadnych zbędnych "ulepszaczy" i konserwantów. W smaku rzeczywiście jak
ketchup, pasuje zarówno do kanapek lub jako gotowy sos do pizzy, na spód lub na wierzch. Z podanych porcji wyszedł mi ponad 1 litr
ketchupu. O gęstości decydujemy sami - gotując krócej będzie rzadszy, gotując dłużej będzie gęstszy. A dzięki suszonym
śliwkom dodamy mniej
cukru.
2kg
pomidorów4
cebule5 ząbków
czosnku1
papryka5
śliwek suszonych4 ziarenka
ziela angielskiego2
listki laurowe3 ziarna
pieprzu1-2 łyżki
octurozmaryn i
tymianek u mnie świeży
sól,
pieprzcukierPomidory naciąć u góry na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Ściągnąć skórę, wyciąć zielony ogonek, pokroić na cząstki.
Cebule,
czosnek,
paprykę również pokroić (niedokładnie, bo i tak będą blendowane) i wszystko wrzucić do garnka, dodać
śliwki,
ziele angielskie,
liście laurowe,
pieprz w ziarenkach i gotować ok. 1h. Po tym czasie wyjąć ziele i liście a całość zmiksować. Gotować dalej do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec gotowania dodać
zioła,
ocet,
sól,
pieprz i
cukier wg własnego smaku. Gorący
ketchup nalewać do słoiczków, dokładnie zakręcić. Zapasteryzować – Do dużego garnka wlać
wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 15-20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.