Wykonanie
Papryki to mi na pewno nikt w tym domu nie zje. Chłopaki nie lubią i już. Żarłoczek czasami zje w postaci leczo albo kiedy przemycę jej trochę w kotletach drobiowych . Ale
papryka marynowana będzie tylko moja i ew. dla gości więc nie szaleję z ilością. Kilka słoików wystarczy, szczególnie że może zrobię jeszcze jakiś inny przysmak z tego warzywa.Lubisz
paprykę ? Na pewno będą smakowały Ci
Paprykowe, chrupiące łódeczki !
Kolorowa
papryka w słodko-kwaśnej marynacie octowejczas przygotowania : ok. 30 minut + 10 min. pasteryzacjiskładniki na 5-6 słoików poj. 0,5l :ok. 1500 g
papryki kolorowej o mięsistych strąkach2 duże ząbki
czosnku2 nieduże
cebuleliście lauroweziele angielskiepieprz ziarnisty
gorczyca białagałązki świeżego
tymiankuZALEWA - 1 l
wody400 ml
octu spirytusowego 10 %200 g zwykłego
cukru15 g
solisposób przygotowania : ZALEWA -
wodę zagotowałam. Dodałam
cukier,
sól i
ocet, podgrzałam ponownie do wrzenia i odstawiłam żeby przestygła.
Cebule i
czosnek obrałam.
Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki a
cebulę w piórka.
Papryki umyłam. Poprzekrawałam najpierw na połówki usuwając gniazda nasienne a
potem pokroiłam na mniejsze kawałki. Opłukałam i włożyłam do dużej miski. Zalałam wrzątkiem, wymieszałam i od razu odcedziłam. Ten zabieg ma na celu lekkie zmiękczenie
papryki dzięki
czemu będzie łatwiej układać ją w słoikach.Naszykowałam wyparzone słoiki. Do każdego włożyłam po 1 liściu laurowym, 2 ziarna
ziela angielskiego, 5 ziarenek
pieprzu, 1/3 łyżeczki
gorczycy i gałązce
tymianku. Wrzuciłam też po kilka piórek
cebuli i plasterków
czosnku.Do tak naszykowanych słoików nałożyłam dość ściśle kolorowe kawałki
papryki. Wlałam przestudzoną zalewę wypełniając słoiki prawie po brzegi. Zakręciłam i ustawiłam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Wlałam tyle letniej
wody żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 10 minut licząc od zagotowania
wody w garnku. Po pasteryzacji wyjęłam słoje, sprawdziłam czy zakrętki są mocno dokręcone i zostawiłam do wystudzenia stawiając je do góry dnem.Zalewa jest konkretna a duża ilość dodatków sprawia, że moja
papryka jest aromatyczna i pełna smaków.