Wykonanie
Szynka spędziła u mnie ponad dobę lodówce, zamarynowana z
majerankiem,
rozmarynem i
szałwią, a później upiekłam ją w dość niskiej temperaturze. Jest bardzo delikatna i krucha, z wyrazistym smakiem
ziół.
Składniki :ok. 1 kg
szynki wieprzowej (kulka)1 pełna łyżka
soli1 łyżeczka ciemnego
cukru (u mnie Dark Muscovado)1 płaska łyżka suszonego
majeranku1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki3-4 ziarna
ziela angielskiego2-3 nieduże
liście laurowekilka ząbków
czosnku (obranych)kilkanaście listków świeżej
szałwiiPrzygotowanie :Wszystkie
przyprawy dokładnie ucieram w moździerzu. Umytą
szynkę dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram powstałą mieszanką. Na powierzchni
szynki liście
szałwii,
mięso szczelnie zawijam w folię spożywczą i odkładam na minimum 12 godzin do lodówki (mogą by 24). Po tym czasie przekładam
mięso do rękawa do pieczenia i piekę przez 90 minut w temperaturze 170 stopni C.Przepis autorski.