ßßß Cookit - przepis na Suszona karkówka - domowy wyrób

Suszona karkówka - domowy wyrób

nazwa

Wykonanie

1 kg karkówki
0,5 szkl cukru
0,5 szkl soli
czosnek
kolendra
papryka
jałowiec
rozmaryn
tymianek
pieprz
majeranek
Karkówkę umyć osuszyć, Natrzeć cukrem, i zasypać resztką cukru w naczyniu.
Przykryć i wstawić do lodówki na 36 godzin. Następnie karkówkę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i natrzeć solą, ponownie wstawić do lodówki na 36 godzin.
Po tym czasie karkówkę ponownie umyć, osuszyć.
Zioła utrzeć w moździerzu razem z czosnkiem , Natrzeć mięso i dobrze wklepać wszystkie zioła.
Włożyć mięso do pończochy i zawiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu na 10- 14 dni.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/01/suszona-karkowka-domowy-wyrob.html