Składnikiciasto1,5 szklanki mąki1 żółtkookoło pół szklanki wrzątkusólfarsz1 torebka kaszy gryczanej300g pieczarekopakowanie serka wiejskiego1 cebula (lub 2 małe)sól, pieprzsos2 cebulekilka plasterków boczku wędzonego3 łyżki kwaśnej śmietanymajeranek, sól, pieprzSposób przygotowaniaKrok 1Mąkę zalewamy gorącą wodą, dodajemy żółtko i solimy. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do torebki foliowej aby ostygło. Dzięki temu będzie się łatwo wałkować.Krok 2Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę i pieczarki. Kiedy kasza się ugotuje dodajemy ją do usmażonych warzyw. Zdejmujemy z ognia i dodajemy serek wiejski. Przyprawiamy sola i pieprzem.Krok 3Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki, napełniamy je farszem i dokładnie zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut.Krok 4Na patelni podsmażamy cebulę i boczek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśna śmietanę. Przyprawiamy dużą ilością majeranku, sola i pieprzem.Krok 5Pierogi podajemy prosto z wody polane sosem.