Wykonanie
Pyszny domowy pasztet
pieczarkowy podany w zapieczonej
bułce.
Składniki:10 małych bułeczek2 dag
masła30 dag
wędliny (mogą być resztki świąteczne)10 dag
pieczarek1 łyżka
śmietany1 łyżka
mąki1
cebula biała2 łyżki tłuszczu4 łyżki
wywaru (może być z kostki)1
żółtko jajasól do smaku
pieprz do smakuWykonanie:
Wędlinę pokroić i zmielić .
Pieczarki ,
cebulę obrać, opłukać, posiekać, podlać
wywarem z tłuszczem i dusić około 20 minut. Następnie dodać
wędlinę, zaciągnąć
śmietaną wymieszaną z
mąką, przyprawić do smaku i zagotować. Bułeczki naciąć od góry, zdjąć czapeczki, wyjąć miąższ. Następnie napełnić przygotowanym farszem, przykryć czapeczkami i ułożyć na blaszce. Posmarować
masłem, przycisną dobrze czapeczki. Piec w piekarniku do zrumienienia aż będą chrupiące. Podawać na ciepło jako przekąskę.