Wykonanie
Polędwiczka to ciekawe
mięsko. Delikatne, smaczne, można z niego zrobić wiele niebanalnych potraw. Jedną z nich jest podanie
polędwiczki w
sosie grzybowym.
Składniki:- parę sztuk suszonych podgrzybków lub
prawdziwków,- 10 sztuk
pieczarek,- 1
cebula,- 1 łyżka
mąki,- 1/4 szklanki słodkiej
śmietany,-
sól i
pieprz do smaku,- 2 łyżki
masła.Sposób wykonania:
Suszone grzybki zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na godzinę. W tym czasie polędwiczkę nacieramy
solą i
pieprzem, oprószamy
mąką i wkładamy na rozgrzane
masło. Obsmażamy krótko z każdej strony. W osobnym garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Wrzucamy
pieczarki pokrojone w większe kawałki, a po paru minutach również
grzybki pokrojone w paseczki wraz z
wywarem grzybowym. Wszystko łączymy z polędwiczką pokrojoną w grubsze plastry. Całość dusimy na małym ogniu do miękkości. Gdy polędwiczka jest już wystarczająco miękka, sos zaciągamy
mąką wymieszaną w
śmietanie i ewentualnie doprawiamy do smaku.Taki sos idealnie nadaje się do
kaszy lub kładzionych klusek.