Wykonanie
Jednak to dość oczywiste, że krem z
pieczarek ma taki kolor jaki ma i nie wygląda zbyt zachęcająco...Ale wystarczy go powąchać i spróbować i mmm... (takie "mmm" robił mój Synek jak jadł krem z
pieczarek). Pycha! Zupa w smaku idealna.
Przepis pochodzi ze strony fungis.plPotrzebujemy:400 g
pieczarek2
żółtka1 szklankę
śmietany2 łyżki
mąki2 litry rosołu1/2
cebuli1 łyżka
masłasól,
pieprzPieczarki kroimy w plasterki,
cebulę w piórka. Przysmażamy na patelni na łyżce
masła najpierw
cebulę, a następnie dodajemy
pieczarki. Zawartość patelni przekładamy do rosołu, podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy dwie łyżki
mąki rozrobione w 1/4 szklanki
wody, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Całość miksujemy i znowu wstawiamy na gaz.
Śmietanę mieszamy z dwoma
żółtkami i łyżką naszej zupy, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i zdejmujemy z ognia (już nie gotujemy). Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Smacznego!:)