Wykonanie
Pozwolilam sobie siagnac przepis od Joli z bloga Nasze zycie od kuchni . Skopiowalam doslownie, mam nadzieje, ze sie Jolu nie obrazisz...
Cytuje przepis:"Składniki zaczynu:30 g
drożdży70 ml ciepłego
mleka1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
cukruSkładniki ciasta właściwego:cały zaczyn600 g
mąki pszennej70 g
cukru pudruduża szczypta
soli250 g
serka mascarpone50 g miękkiego
masła1
jajo70 ml
mleka (dolałam ok. 50 ml)Dodatkowo:350 g
jagód2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejDrożdże pokrusz, wymieszaj je z
cukrem i poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj
mleko i
mąkę, wymieszaj i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
Mąkę przesiej z
solą i
cukrami do dużej miski. Dodaj miękkie
masło i
mascarpone. Ugnieć na kruszonkę. Dodaj zaczyn,
jajo oraz
mleko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto - ok. 10 minut (w razie potrzeby dolej letniego
mleka). Ciasto przełóż do miski nasmarowanej
olejem, włóż ją do torby foliowej i odstaw na 60 - 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 18 kuleczek (po ok. 70 g), ułóż je na stolnicy oprószonej
mąką i pozostaw (pod przykryciem ) na 15 minut. W tym czasie zmieszaj
jagody z
cukrem pudrem i
mąką ziemniaczanąKażdą cząstkę rozpłaszcz dłonią na placuszek, nałóż kopiastą łyżkę
borówek, dokładnie zlep i uformuj podłużne lub okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do napuszenia na 35-45 minut. Przed pieczeniem posmaruj
mlekiem. Piecz ok. 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Wystudź na kuchennej kratce."
Kochani, nie wiem, czy zauwazliscie, ze blog opustoszal troche, ale to dlatego, ze u mnie trwa remont i brak czasu na gotowanie. Te jagodzianki robilam juz przed remontem. Jeszcze tydzien i mam nadzieje bedzie lepiej, a
potem... wyjade na zasluzony urlop. Zatem gdzies w
polowie wrzesnia blog ruszy znow pelna para. Zobaczymy.