Wykonanie
Moja mała Aga była pierwszy raz na jagodach, uzbierała dzielnie cały koszyczek. Nie było innej opcji jak upiec jagodzianki. Smaki dzieciństwa, lata .....Sama jako dziecko jeździłam do lasu o 5 rano na
jagody,
potem dzielnie jak długo dało się wytrzymać, zbieraliśmy je. Tak zarobiłam swoje pierwsze pieniądze :))) ...cudowne czasy beztroski. Przepis jest prosty a smak wyśmienity. Nawet jeśli nam pękną,
jagody wypłyną i tak będą to najcudowniejsze smaki lata.
SKŁADNIKI :pół kilo
mąki pszennej1 szklankę
mleka20 gram świeżych
drożdży1
jajko plus 1 rozmącone do smarowania jagodzianek100 gram
masła roztopionegoszczypta
soli1/3szklanki
cukrunadzienie
jagody ok 0,5 kg2 -3 łyżki
cukru (zależy od kwaśności
jagód)1 łyżkę
mąki ziemniaczanejcukier puder do polukrowania
SPOSÓB WYKONANIAPrzygotujemy rozczyn
drożdżowy mleko letnie,
cukier, łyżkę
mąki,
drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia ok 10 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę
soli, po czym gotowy rozczyn,
jajko. Wyrabiamy, międzyczasie dodajemy powoli roztopiony letni tłuszcz, wyrabiamy na elastyczne, miękkie ciasto. Odstawiamy do miski, przykrywamy i czekamy aż podwoi swoją objętość dwukrotnie ok 1 godziny.Nadzienie
Jagody myjemy, przebieramy. Wsypujemy do garnka, zasypujemy
cukrem i mała chwile zagotujemy,mieszając. Pod koniec dodajemy łyżkę
mączki ziemniaczanej, dokładnie wymieszamy, studzimy.Wyrośnięte ciasto krótko jeszcze raz ugnieciemy(odgazuje to ciasto). Robimy wałek i dzielimy na równe 13-15 części. Każdy kawałek spłaszczymy, dodajemy łyżkę naszych
jagód, zlepiamy jak pieroga, po czym formujemy bułeczkę. Dobrze jest nie robić zbyt cienkiego ciasta, po zlepieniu może nam się rozerwać. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15-20 minut, po czym pieczemy ok 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Lekko ostudzone lukrujemy i zajadamy :))) Niech smaki lata trwają i trwają