Wykonanie
Połączenie chrupiących ziaren, masy kajmakowej,
herbatników,
waniliowego budyniu i
wiśniowej konfitury tworzy bardzo ciekawe zestawienie smakowe.To zdecydowanie propozycja dla prawdziwych łasuchów, bo choć
słodycz ciastama równoważyć kwaśny
dżem,
kakao i dodatek
alkoholu, to i tak zaliczam je do kategorii "słodziaki" ;)A ponieważ ma szczególnie wyrazisty smak, idealnie smakuje z filiżanką mocnej
kawy :)
Składniki: (na blaszkę 20x30 cm)masa:200 g miękkiego
masła1 puszka masy kajmakowej (500 g)karmelizowany
słonecznik z poniższego przepisuopcjonalnie 2 łyżki
alkoholu ( użyłam
likieru Baileys)
budyń:1
budyń waniliowy lub
śmietankowy bez
cukru (jeśli z
cukrem, to pomijamy
cukier w przepisie)1 kopiasta łyżka
mąki pszennej2 łyżki
cukru +
cukier waniliowy 16 g50 g
masła500 ml
mlekakarmelizowany
słonecznik:250 g
ziaren słonecznika8 łyżek
cukru4 łyżki
mleka70 g
masłaponadto:500 g
herbatników kakaowych (48 sztuk)1 słoiczek
konfitury lub
dżemu wiśniowegoSposób wykonania:Karmelizowany
słonecznik : Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Piekarnik nagrzać do temp. 180 C. Blachę z piekarnika wyłożyć dobrej jakości papierem do pieczenia (słabej jakości papier może się przykleić do karmelu). Zawartość garnka wylać na papier i rozsmarować. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut.
Słonecznik powinien ładnie się zezłocić, ale pilnujcie go, bo łatwo się przypala, a przypalony będzie gorzki. Mojemu wystarczyło tylko 8 minut.
Słonecznik wystudzić i pokruszyć (nożem, blenderem lub wałkiem). Niewielką ilość
słonecznika odłożyc do dekoracji.Masa : Miękkie
masło utrzeć mikserem, ale niezbyt długo, wystarczy nieco je napowietrzyć. Stopniowo dodawać kajmak. Do masy dodać przygotowany
słonecznik. Na koniec wlać
alkohol, jeśli używacie i wymieszać.
Budyń : Szklankę
mleka razem z
masłem i
cukrami zagotować. W pozostałym
mleku rozprowadzić
budyń z
mąką. Na gotujące
mleko wlać przygotowaną miksturę. Ciągle mieszjąc doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Powinniśmy otrzymać dosyć gęsty, gładki
budyń. Garnek z
budyniem odstawić, by nieco przestygł.Składanie ciasta : Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ściśle poukładać
herbatniki. Na nich rozsmarować
dżem. 2/3 masy ze
słonecznikiem wyłożyć na
dżem i rozsmarować. Na
masie ułożyć drugą warstwę
herbatników. Na
ciastka wylać jeszcze ciepły
budyń (jeśli
budyń bardzo Wam wystygnie, ciężko będzie go rozsmarować). Na budyniu ułożyć trzecią warstwę z
herbatników. Na wierzchu ciasta rozsmarować 1/3 masy.Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na noc, by
herbatniki dobrze zmiękły.Przed podaniem oprószyć ciasto
kakao i posypać odłożonym
słonecznikiem.Smacznego :)