ßßß Cookit - przepis na Pyszny, lekki i puszysty krem budyniowy - do deserów, lodów, eklerów, ciast, tortów, ptysiow

Pyszny, lekki i puszysty krem budyniowy - do deserów, lodów, eklerów, ciast, tortów, ptysiow

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony krem do ... wszystkiego :) idealny do wszelkich deserów, tortów, ciast, serników, oraz wszystkich przekładańców i nadziewańców typu karpaty, eklery czy tam inne ptysie ;) mój budyniowy numero uno - jeden krem i milion opcji :) prosty, leki, puszysty, szybki, ma świetną konsystencję i jest po prostu pyszny!
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
6 łyżek cukru
250 g masła - może być także margaryna ( tłuszcz musi być miękki )
Mąkę wraz z budyniem wsypać do 3/4 szklanki mleka i dobrze wymieszać. Do pozostałego mleka dodać cukier i zagotować w rondelku. Do gotującego się mleka wlać przygotowany wcześniej budyń i energicznie mieszając gotować jeszcze chwilę po zgęstnieniu. Garnek zdjęć z ognia i ostudzić budyń.
Ostudzony budyń miksować z miękkim masłem lub margaryną dodając tłuszcz stopniowo po łyżce. Całość miksować do uzyskania puszystego kremu.
gotowe! :) teraz można smarować, przekładać, nadziewać lub... zjeść łyżką prosto z miski ;)
Źródło:http://gazetakulinarna.blogspot.com/2014/11/pyszny-lekki-i-puszysty-krem-budyniowy.html