Wykonanie
Po
kisielu czas na
budyń :)Zrobienie go trwa dosłownie chwilę. Od bardzo dawna robię sama
budyń oraz
kisiel, ponieważ smak ich jest o wiele lepszy od tych z
torebki, nie mówiąc już o braku konserwantów, barwników i ulepszaczy.0.5 litra
mleka ( czyli ok. 2 szklanki)4 łyżki
mąki pszennej3 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżki
masła ( ok. 1.5 - 2 cm plasterek
masła odkrojonego z kostki)ew. 1 łyżeczka ciemnego
kakaoDo garnka wlewamy 1.5 szklanki
mleka i wsypujemy
cukier. Gotujemy. Jeśli chcemy
budyń czekoladowy, to dodajemy teraz także
kakao.W połowie szklanki pozostałego
mleka rozpuszczamy
mąkę, mieszając dokładnie, by nie było grudek, bo to oznacza grudki w budyniu.Kiedy
mleko się zagotuje, zmniejszamy płomień i wlewamy
mleko z
mąką, mieszając. Niech się razem zagotuje. Dodajemy
masło i gotujemy 5 minut. Podczas gotowania mieszamy i pilnujemy, by nie przywarł do dna, bo budynie lubią to robić ;)Gotowe! Rozlewamy do salaterek, podajemy.