ßßß Cookit - przepis na O chlebie

O chlebie

nazwa

Wykonanie

Po kisielu czas na budyń :)Zrobienie go trwa dosłownie chwilę. Od bardzo dawna robię sama budyń oraz kisiel, ponieważ smak ich jest o wiele lepszy od tych z torebki, nie mówiąc już o braku konserwantów, barwników i ulepszaczy.
0.5 litra mleka ( czyli ok. 2 szklanki)
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki masła ( ok. 1.5 - 2 cm plasterek masła odkrojonego z kostki)
ew. 1 łyżeczka ciemnego kakao
Do garnka wlewamy 1.5 szklanki mleka i wsypujemy cukier. Gotujemy. Jeśli chcemy budyń czekoladowy, to dodajemy teraz także kakao.
W połowie szklanki pozostałego mleka rozpuszczamy mąkę, mieszając dokładnie, by nie było grudek, bo to oznacza grudki w budyniu.
Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszamy płomień i wlewamy mleko z mąką, mieszając. Niech się razem zagotuje. Dodajemy masło i gotujemy 5 minut. Podczas gotowania mieszamy i pilnujemy, by nie przywarł do dna, bo budynie lubią to robić ;)
Gotowe! Rozlewamy do salaterek, podajemy.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2008/08/Budyn-kremowy.html