Wykonanie
Szybkie do zrobienia i jeszcze szybsze do pochłonięcia. Porcja na 48 sztuk.
800 gramów
mąki pszennej tortowej2
jaja60 gramów stopionego, schłodzonego
masła1,5 szklanki ciepłego
mleka50 gramów
drożdży6 łyżek
cukru1,5 łyżki
cukru waniliowegododatkowo:2 rozbełtane
jaja + 5 łyżek
mleka do posmarowania (opcjonalnie)1 słoiczek
konfitury,
dżemu, nutelli, powideł do nadziania3/4 szklanki
mleka mieszamy razem z 1 łyżeczką
cukru,
drożdżami i 1 łyżką
mąki, mieszamy dokładnie, odstawiamy w ciepłe miejsce "do ruszenia".Z
mąki,
cukru, reszty
mleka, rozczynu,
masła, jaj zagniatamy elastyczne ciasto (około 7 minut), jeśli mocno się lepi, możemy podsypać je około 1 - 2 łyżkami
mąki. Ciasto wkładamy do miski wysypanej
mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 6 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm, dzielimy ją na 8 części, na każdą kładziemy 0,5 łyżeczki nadzienia i zwijamy w rulony, podwijając brzegi, by uzyskać kształt rogalika. Pamiętajmy, by koniec (ostry) trójkąta znajdował się pod rogalikiem.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach około 3 cm (na jednej blaszce ułożyłam 16 sztuk) i od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.Rogaliki tuż przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym
jajem z dodatkiem
mleka.