Wykonanie
Połączenie
buraków z
papryką jest niezwykle udane, bardzo przypadło nam do gustu. Tak przygotowane
buraczki idealnie nadają się jako dodatek do obiadu. Są przy tym proste w przygotowaniu. Przepis z bloga Berniki.
1 kg
buraków2 duże
czerwone papryki2 duże
cebule1 szklanka
wody3/4 szklanki
octu150 g
cukru1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzuBuraki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce (duże oczka).
Cebulę obieramy i drobno siekamy,
paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i bardzo drobno kroimy w kostkę.Zagotować zalewę z podanych składników. Ewentualnie doprawiamy do smaku, ja lubię intensywny słodko-
octowy smak. Do zalewy dodajemy warzywa, mieszamy, gotujemy 10 minut. Gorące
buraki przekładamy do słoików, studzimy postawione na zakrętkach.Jeśli chcemy przygotować większą ilość, pasteryzujemy słoiki przez 15-20 minut.