Wykonanie
Buraki mogą się wydawać średnim powodem do dumy, jednak nieskromnie przyznaję, że u mnie taki właśnie stanowią, jako że po raz pierwszy wyrosły w naszym przydomowym warzywniaczku:)Zbiory z takiej ekologicznej uprawy zasługują na należytą oprawę, a taką niewątpliwie stanowi poniższa propozycja - przepis mojej mamy na zimową
sałatkę z
buraczków o wyrazistym smaczku zaostrzającym apetyt na więcej!:)
Składniki:5 kg
buraków1 kg
czerwonej papryki8
cebulzalewa:2 szklanki
wody1,5 szklanki
octu1 szklanka
cukru2 łyżki
soliBuraki umyć, zalać zimną
wodą, gotować około 40 minut od momentu zagotowania. Odstawić do przestudzenia, następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w cienkie paski,
cebulę w piórka.Składniki zalewy zagotować, dodać do nich
paprykę i
cebulę, gotować razem 10 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z
burakami, nakładać do przygotowanych słoików i pasteryzować - długość pasteryzacji zależy od wielkości słoika 1 litrowe - 30 minut a mniejsze około 20 minut.