Wykonanie
Kolejny przepisów mojej mamy przekazywanych z
matki na córkę. Może mało wyszukany ale sprawdzony i niezawodny pomysł na dodatek do obiadu.Jest bardzo prosta a przy tym bardzo smaczna;) Polecam..Składniki:6 kg
buraczków,1 kg
czerwonej papryki,7 dużych
cebul,1/2 szklanka
octu,1 szklanka
cukru,1 łyżka
soli,1/2 l
wody.Przygotowanie:
Buraki ugotować w osolonej wodzie, obrać następnie zetrzeć na tarce (o grubych oczkach).
Paprykę razem z
cebulą pokroić w kostkę i sparzyć. Do utartych
buraczków dodać
paprykę,
cebulę,
ocet,
cukier,
sól, zalać
wodą gotować przez 5 minut. Następnie włożyć
buraczki do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10 - 15 minut:)