Wykonanie
Świeże czerwone
buraki i
paprykę można kupić dziś na każdym straganie. Skorzystajmy z tego :)Składniki :2 kg czerwonych
buraczków750 g
czerwonej papryki250 g
cebuliZalewa :3/4 szklanki
octu 10 %1 szklanka
wody150 g
cukru1/2 łyżki
soli1/2 łyżeczki
pieprzuPrzygotowanie :1.
Buraki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach2.
Paprykę i
cebule również zetrzeć albo bardzo drobno pokroić3. Zagotować zalewę z w/w składników, następnie dodać do niej
buraczki,
paprykę i
cebule. Gotować ok 10 min.4. Gorące
buraki nakładać do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi i zakręcić suchymi czystymi nakrętkami5. Dno dużego garnka wyłożyć ściereczkę, zagotować
wodę, włożyć słoiki, tak by były zalane
woda do 2/3 ich wysokości. Pasteryzować 15-20 min. Wyjąć na ręcznik ewentualnie dokręcić i odwrócić do góry dnem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać najlepiej w ciemnym chłodnym miejscu.Takie
buraczki sprawdzą się jako samodzielna przystawka i jako dodatek do
mięs.przepis stąd