Wykonanie
...zamknięte w słoiku na zimę i nie tylko. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Ona je robiła i ja też je robię, towarzyszą mi od zawsze i będą dotąd, dokąd
będę miała siłę i chęci by je robić.
Składniki:3 kg
buraków4 średnie
cebule30 dag
papryki czerwonej (około 3 szt.)Zalewa:1 szk.
octu 10%1 szk.
wody3/4 szk.
cukru1 łyżka
soliBuraki ugotować, zetrzeć na grubej tarce. Składniki zalewy wlać do większego i ciemnego garnka.
Cebulę i
paprykę zemleć (np. w maszynce do
mięsa), włożyć do zalewy, zagotować. Do tego dodać zmielone
buraczki i zaparzać 10 min. Ważne by
buraki były gorące ale nie zagotowane. Od razu wkładać do czystych słoików, zakręcać i pasteryzować 10 min.Naprawdę rewelacja!