ßßß Cookit - przepis na Jajka sadzone ze szpinakiem po turecku, Ispanaklı Yumurta

Jajka sadzone ze szpinakiem po turecku, Ispanaklı Yumurta

nazwa

Wykonanie

To wspaniałe, jak niezwykle różnorodne potrawy można przygotowywać z jajek. Dzięki nim śniadania nie są nudne. Tym razem zapraszam na pyszną odsłonę jajek sadzonych ze szpinakiem. Wyjątkowego smaku dodaje im feta oraz nuta czosnku. Przepis wg książki "Kuchnia turecka" wyd. Olesiejuk.
225 g mrożonego szpinaku (1/2 opakowania)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
100 g sera typu feta
czarny świeżo zmielony pieprz do smaku, sól
ew. chili w płatkach
jajka - u mnie 4
olej do smażenia
Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć wraz z obranym i drobno posiekanym czosnkiem i pokrojonymi w plastry pieczarkami na patelni na niewielkiej ilości oleju. Kiedy będzie szklista, przesunąć cebulę na bok, wyłożyć na patelnię zamrożony szpinak. Zmniejszyć płomień, poczekać, aż się szpinak rozmrozi. Następnie wymieszać cebulę z rozmrożonym szpinakiem, doprawić do smaku czarnym pieprzem i ew.solą (pamiętając, że feta jest też słona).
Teraz w szpinaku na patelni robimy łyżką zagłębienia ( tak, by było widać dno patelni) i w każde z nich wbijamy jedno jajko. Posypujemy całość pokrojoną w kostkę fetą i ew. chili w płatkach. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną. Podajemy gorące.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/02/Jajka-sadzone-ze-szpinakiem-po-turecku.html