Wykonanie
Sezon na
czereśnie w pełni i jak tu nie zrobić pysznego ciasta. Dzisiaj polecam sernik na zimno z
czereśniami i
galaretką. Smaczny, lekki i chętnie zjadany. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością
owoców w
galaretce. Jest takim idealnym
ciastem na lato. Przygotowałam sernik w tortownicy 25 cm z kominem, i ledwo mi się wszystkie warstwy zmieściły. Jak mamy mniejszą tortownicę bez komina to będzie idealna. Mam nadzieję że ciasto będzie wam smakowało.

SKŁADNIKI :0,5 kg
czereśni2
czerwone galaretki3 szklanki gorącej
wody1 kg
sera wiaderkowego2
cukry waniliowe6 dużych łyżek
cukru3 duże łyżki
żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki gorącej
wody1 paczka
biszkoptów okrągłych + 1/2 szklanki
mlekaczereśnie do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :
Czereśnie drylujemy, kilka możemy zostawić do dekoracji.
Galaretki rozpuszczamy w
trzech szklankach gorącej
wody i studzimy.Na dno tortownicy wlewamy część
galaretki i wsypujemy garść drylowanych
czereśni. Przekładamy do lodówki do stężenia (ja
daję ciasto na dno zamrażarki i skracam czas zastygania).
Ser przekładamy do miski, dodajemy
cukry (możemy użyć gotowy
ser wiaderkowy
waniliowy ale, wtedy nie dodajemy
cukrów), dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej
wody, wlewamy do
sera, mieszamy.Na pierwszą warstwę
galaretki wylewamy część
sera (opcjonalnie), odkładamy do stężenia.Następnie
galaretka z
owocami i
ser. Na ostatnią warstwę wykładamy namoczone
biszkopty w ciepłym
mleku, tyle ile wejdzie i odkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.Ciasto przed wyjęciem wkładamy na 1-2 minuty do miski z ciepłą
wodą, umarzając aby je nie zalać, przechylamy do góry dnem nad talerzem i wykładamy sernik.Podajemy ciasto schłodzone do
kawki,ulubionego
likieru itp. smacznego :)


