ßßß Cookit - przepis na SERNIK NA ZIMNO Z CZEREŚNIAMI I GALARETKĄ

SERNIK NA ZIMNO Z CZEREŚNIAMI I GALARETKĄ

nazwa

Wykonanie

Sezon na czereśnie w pełni i jak tu nie zrobić pysznego ciasta. Dzisiaj polecam sernik na zimno z czereśniami i galaretką. Smaczny, lekki i chętnie zjadany. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce. Jest takim idealnym ciastem na lato. Przygotowałam sernik w tortownicy 25 cm z kominem, i ledwo mi się wszystkie warstwy zmieściły. Jak mamy mniejszą tortownicę bez komina to będzie idealna. Mam nadzieję że ciasto będzie wam smakowało.
SKŁADNIKI :
0,5 kg czereśni
2 czerwone galaretki
3 szklanki gorącej wody
1 kg sera wiaderkowego
2 cukry waniliowe
6 dużych łyżek cukru
3 duże łyżki żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki gorącej wody
1 paczka biszkoptów okrągłych + 1/2 szklanki mleka
czereśnie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
Czereśnie drylujemy, kilka możemy zostawić do dekoracji. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody i studzimy.
Na dno tortownicy wlewamy część galaretki i wsypujemy garść drylowanych czereśni. Przekładamy do lodówki do stężenia (ja daję ciasto na dno zamrażarki i skracam czas zastygania).
Ser przekładamy do miski, dodajemy cukry (możemy użyć gotowy ser wiaderkowy waniliowy ale, wtedy nie dodajemy cukrów), dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, wlewamy do sera, mieszamy.
Na pierwszą warstwę galaretki wylewamy część sera (opcjonalnie), odkładamy do stężenia.
Następnie galaretka z owocami i ser. Na ostatnią warstwę wykładamy namoczone biszkopty w ciepłym mleku, tyle ile wejdzie i odkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Ciasto przed wyjęciem wkładamy na 1-2 minuty do miski z ciepłą wodą, umarzając aby je nie zalać, przechylamy do góry dnem nad talerzem i wykładamy sernik.
Podajemy ciasto schłodzone do kawki,ulubionego likieru itp. smacznego :)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/06/sernik-na-zimno-z-czeresniami-i.html