ßßß Cookit - przepis na Trójwarstwowa latte macchiato z kwiatem muszkatołowca

Trójwarstwowa latte macchiato z kwiatem muszkatołowca

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pachnąca, aromatyczna, delikatna w smaku latte macchiato z puszystą mleczną pianką i subtelną nutą kwiatu muszkatołowca jest idealna na sobotnie popołudnie.
Pasuje do każdego deseru, przeniesie Was w tajemniczy świat Wysp Korzennych i Indii.
Składniki - proporcje na jedną filiżankę
8 g kawy (1 czubata łyżeczka drobno zmielonej kawy)
50 ml wody gorącej wody (optymalnie o temperaturze 90-94 stopnie)
180-220 ml mleka o jak najwyższej zawartości tłuszczu
1/3 całego lub 1/5 łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowca
cukier do smaku
Sprzęt
młynek do kawy - korzystam z wielofunkcyjnego młynka MPM MMK- 06 M
szklanki do latte macchiato
spieniacz do mleka
filtr do kawy
Przygotowanie
Kawę zmielić, dodać kwiat muszkatołowca i zaleć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Jeśli nie mamy termometru wystarczy odczekać około 45-50 sekund po osiągnięciu przez wodę temperatury wrzenia. Zaparzoną kawę odstawić do na 3-4 minuty, ale nie na dłużej ponieważ po tym czasie zaczyna uwalniać się goryczka. Przecedzić przez filtr do kawy i przelać do dzbanuszka z "dzióbkiem"
Mleko mocno spienić i przelać do szklanek ( powinno być chłodniejsze niż kawa) i delikatnie uderzyć dnem każdej szklanki o blat.
Bardzo powoli, najlepiej po ściance szklanki wlać kawę.
Smacznego
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/10/trojwarstwowa-latte-macchiato-z-kwiatem.html