Wykonanie
Pachnąca, aromatyczna, delikatna w smaku latte macchiato z puszystą
mleczną pianką i subtelną nutą kwiatu muszkatołowca jest idealna na sobotnie popołudnie.Pasuje do każdego deseru, przeniesie Was w tajemniczy świat Wysp Korzennych i Indii.Składniki - proporcje na jedną filiżankę8 g
kawy (1 czubata łyżeczka drobno zmielonej
kawy)50 ml
wody gorącej
wody (optymalnie o temperaturze 90-94 stopnie)180-220 ml
mleka o jak najwyższej zawartości tłuszczu1/3 całego lub 1/5 łyżeczki mielonego kwiatu muszkatołowca
cukier do smakuSprzętmłynek do
kawy - korzystam z wielofunkcyjnego młynka MPM MMK- 06 Mszklanki do latte macchiatospieniacz do
mlekafiltr do
kawyPrzygotowanie
Kawę zmielić, dodać kwiat muszkatołowca i zaleć gorącą, ale nie wrzącą
wodą. Jeśli nie mamy termometru wystarczy odczekać około 45-50 sekund po osiągnięciu przez
wodę temperatury wrzenia. Zaparzoną
kawę odstawić do na 3-4 minuty, ale nie na dłużej ponieważ po tym czasie zaczyna uwalniać się goryczka. Przecedzić przez filtr do
kawy i przelać do dzbanuszka z "dzióbkiem"
Mleko mocno spienić i przelać do szklanek ( powinno być chłodniejsze niż
kawa) i delikatnie uderzyć dnem każdej szklanki o blat.Bardzo powoli, najlepiej po ściance szklanki wlać
kawę.Smacznego