Wykonanie
Lubicie
kawę z pianką? Jeśli tak, polecam szybką i łatwą do zrobienia wersję
kawy ubijanej. Robi się ją całkiem odwrotnie niż tradycyjną. Najpierw ubija się
kawę z cukrem potem zalewa gorącym
mlekiem lub
wodą. I gotowe. Nie jest to może jakiś super wynalazek ale zawsze jakaś (miła) odmiana.
Źródło z moimi zmianamiSkładniki (na jedną filiżankę):1 łyżeczka
kawypół łyżeczki
cukru (według osobistych preferencji)1 łyżeczka gorącej
wodymlekoKawę z cukrem zalać 1 łyżeczką
wody. Ubijać do białości, aż będzie lekka i puszysta. Można ubijać łyżeczką, ja ubijałam specjalne ubijakiem do
mleka. Gdy piana jest już odpowiednia, zalać zagotowanym
mlekiem lub
wodą, zamieszać i natychmiast podawać.
Kawa zalana
wodą nie utrzymuje pianki zbyt długo. Natomiast z
mlekiem zdąży wystygnąć a pianka nie znika.Smacznego:)