Szpinak można przyrządzić na tysiąc różnych sposobów i każdy z nich będzie pyszny. Idealnym uzupełnieniem jest ser z niebieską pleśnią. Sam w sobie nieco gorzki i jak dla mnie średnio smaczny w połączeniu ze szpinakiemtraci na swojej goryczy i nadaje potrawie bardzo przyjemny smak.Składniki na 2 małe kobiety i małego, ale dużo jedzącego mężczyznę:200 g makaronu200 g szpinaku mrożonego1 jajko1/4 szkl. mlekamałe opakowanie błękitnego sera pleśniowego Lazur3 ząbki czosnkusól, pieprz1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka masłaoliwa do smażeniaOliwę rozgrzać i zeszklić na niej 1 zmiażdżony ząbek czosnku. Następnie dodać rozmrożony szpinak i dusić go ok. 5 min pod przykryciem. Dolać mleko i dusić kolejne 10 min. Następnie dodać ser, jajko, 2 pozostałe zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszać wszystko,aż jajko się zetnie a ser rozpuści. Na koniec gotowania dodać łyżkę masła, żeby szpinak miał aksamitny smak. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente i podawać.