Wykonanie
Błyskawiczny, bardzo sycący obiad, mocno
serowy, ale za to z dużą ilością
brokułów.
0,5 szklanki zimnego
mleka1 duża
cebula1 ząbek
czosnku (opcjonalnie)1 kopiasta łyżeczka
mąki pszennej200 - 250 gramów
serka topionego (użyłam ementalera)100 gramów drobno startego twardego
żółtego sera (miałam trochę
cheddara i
parmezanu)400 gramów
brokułów (miałam mrożone)
sól, czarny mielony
pieprzokoło 400 gramów
makaronuBrokuły gotujmy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, osączamy na sitku, dzielimy na małe różyczki.W rondlu podgrzewamy
mleko dodając
serek topiony (pokrojony na mniejsze kawałki), trzymając na niewielkim ogniu mieszamy do rozpuszczenia
sera.
Cebulę siekamy, podsmażamy na złoto na
oleju (ale nie przypalcie za mocno, gdyż potrawa dostanie gorzkiego posmaczku), ewentualnie pod sam koniec dodając przeciśnięty
czosnek.
Całość delikatnie posypujemy
mąką, mieszamy, minutkę zasmażamy, dodajemy do
mleka, mieszając zagotowujemy.Sos trzymamy na ogniu często mieszając do zagęszczenia,
potem wrzucamy drobno
starty ser cheddar lub
parmezan, mieszamy do jego rozpuszczenia.Następnie solimy i dodajemy czarny mielony
pieprz.
Na końcu wrzucamy
brokuły delikatnie mieszając.Do sosu dodajemy
makaron. Na talerzach możemy dodatkowo posypać drobno
startym serem.