Pyszna, rozgrzewająca i delikatnie pikantna gęsta zupka z zielonych warzyw z przewagą brokuł. Do tego tylko kromka chlebka lub grzanki i jesienne chłody nam nie straszne :)Składniki:Brokuł2 cebulePorkopereknatka pietruszkiSól, pieprzZioła: majeranek, lubczyk, bazylia, oreganoszczypta imbiruewentualnie wywar mięsnyolejSzatkujemy cebule i podsmażamy. Wystarczy łyżka oleju aby krem nie był zbyt ciężki. Dodajemy poszatkowanego pora i pokrojoną na kilka części główkę brokuła. Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy wody, posiekanej natki, koperku, ulubione zioła np. majeranek oraz łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu i imbiru. Jeśli zupa ma być wege dodajemy ewentualnie trochę oleju. Natomiast dla mięsożerców można dodać wywar mięsny ale nie z kostki tylko domowy np. resztkę niedzielnego rosołku. Przepis na super smaczny bulion mięsny Żeby brokuły nie straciły pięknego zielonego koloru gotujemy je dosłownie 5 minut. Całość miksujemy. Podajemy z pieczywem. Smacznego!