Wykonanie
Kolejny jarski pasztet. Jest bardziej sycący, treściwy niż warzywny doskonały, gdyż zawiera
fasolę, a tym samym większą ilość
białka. Który bardziej Wam zasmakuje? Oceńcie sami. Przepis pochodzi z kwietniowego numeru "Kuchni".
Składniki na keksówkę o wymiarach: 26 cm x10 cmbiała część
porakilka łyżek
oleju do smażenia3
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiego2 szklanki ugotowanej
białej fasoli (namaczamy na noc szklankę suchej, następnego dnia gotujemy)1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej50 ml
oleju roślinnego2 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
lubczyku1/2 łyżeczki
imbiru w proszku1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 pęczka
szczypiorku1 pęczek
koperkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Pora kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej i smażymy do miękkości
pora razem z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim. Przekładamy je do dużej miski i usuwamy
przyprawy. Do
porów dodajemy ugotowaną
fasolę,
kaszę jaglaną,
olej,
sos sojowy i resztę przypraw. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. W razie, gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej
oleju. Miksujemy całość blenderem na gładką masę. ( Ja
mielę wszystko w maszynce do mielenia). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
pasztetową i pieczemy przez ok. 45 minut. Po tym czasie, kiedy wyjmiemy pasztet z piekarnika, zostawiamy go do wystygnięcia w foremce na ok. godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce przez kilka godzin. Można go podawać z ulubionym sosem,
konfiturą żurawinową,
chrzanem.