Wykonanie
Odkąd pamiętam,
seler był zawsze warzywem, które nie cieszyło się moim zainteresowaniem. W większości domów zazwyczaj używany jest jako dodatek do zup, które w tradycyjnej postaci, na wywarze, rzadko gościły na moim
stole. Wyjątek stanowią zupy kremy, które uwielbiam i które mogą być pyszną, niskokaloryczną kolacją dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Dziś jednak nie będzie zupy krem, lecz
selerowy pasztet, do którego podeszłam sceptycznie i z niepewnością, że może to być kulinarna porażka. Zupełnie niepotrzebnie. Dodatek moich ulubionych
nerkowców sprawił, że pasztet jest delikatny, lekko słodkawy. Dla mnie super! Inspiracją był przepis z książki "Jadłonomia" .

Składniki:(na keksówkę 26 cm x 10 cm)2 bulwy
selera (ok. 80 dag)1
por (tylko korzeń)1
marchewka1 1/2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej (ok. 3/4 szkl. suchej)1 szklanka zmielonych
orzechów nerkowca2 ząbki
czosnku2cm korzenia
imbiru2 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe2 - 3 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka suszonej
natki pietruszki1/2 łyżeczki
lubczyku1/2 łyżeczki mielonej
kolendryspora szczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprzolej do smażenia warzywPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzać
olej. Wrzucić pokrojonego w talarki
pora razem z
zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dusić na małym ogniu do miękkości, po czym usunąć
przyprawy.
Selera i
marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
czosnek i
imbir drobno posiekać. Dodać do
pora i dusić ok. 10 - 15 minut - do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Następnie przełożyć je do miski, dodać ugotowaną
kaszę, zmielone
nerkowce,
sos sojowy i resztę przypraw. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dolać trochę
oleju. Wszystko zmiksować ręcznym blenderem lub zmielić w maszynce (ja wybieram tę drugą opcję) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Pasztet piec ok. 40 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, aby dawał się łatwo kroić.
