Wykonanie

Pyszny wegetariański pasztet, oczywiście nie tylko dla wegetarian. Dla zagorzałych mięsożerców (tak jak i my) jest to fajna, zdrowa odmiana. Mnie osobiście, choć fanką
selera raczej nie jestem, ten pasztet bardzo zasmakował. Idealnie sprawdził się do niego nasz sos do big maca (tatarski).To kolejny przepis z Jadłonomii, który nas nie zawiódł.Polecam ten pasztet na zbliżającą się Wielkanoc.Składniki:- 1kg
selera (korzeń)- 1
por (tylko biała część)- 1,5 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej (3/4 szkl.suchej)- 1 szklanka mielonych
orzechów włoskich- 100ml
oleju (u mnie bezzapachowy
kokosowy)- 2 ząbki
czosnku- 2 cm korzenia
imbiru- 2 ziarna
ziela angielskiego- 2
liście laurowe- 2 łyżki
sosu sojowego- 1 łyżeczka
majeranku- 1 łyżeczka suszonej
natki pietruszki (u mnie 1/2 pęczka świeżej)- 1/2 łyżeczki
lubczyku- 1/2 łyżeczki mielonej
kolendry- spora szczypta
gałki muszkatołowej-
sól,- świeżo mielony
czarny pieprzW garnku, na małej ilości
oleju podsmażyć
pora pokrojonego w cienkie talarki, dodać
ziele angielskie i
liście laurowe, dusić na małym palniku do czasu aż
por będzie szklisty i miękki. Usunąć
ziele angielskie i
liście laurowe.
Seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
czosnek i
imbir drobno posiekać. Dodać do
pora i dusić na małym ogniu przez ok.10-15 minut, do czasu aż będą bardzo miękkie.

Warzywa przełożyć do miski, dodać ugotowaną
kaszę jaglaną,
orzechy,
olej,
sos sojowy i
przyprawy, całość zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę. Doprawić do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.

Gotową masę przełożyć do keksówki posmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównać, najlepiej łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.30-45 minut.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Po dobrym schłodzeniu łatwiej go będzie kroić. My zajadaliśmy z sosem do big maca (tatarskim) i
kiełkami rzodkiewki, przepyszne... :-)






Smacznego :-)

