Wykonanie
1 kg filetów
mintaja lub innej
rybyCiasto:1 szklanka
mąki1
jajko1/2 szklanki
wody3-4 łyżki
maggiZalewa3 duże
cebule5 dużych
ogórków konserwowych1 średni słoik
papryki konserwowej2 szklanki
wody1/4 szklanki
oleju3 łyżki
octu1 łyżeczka
solisól,
pieprz,
olej do smażenia
Rybne filety pokroić w nieduże kawałki, posolić i popieprzyć, odstawić na 1-2 godziny.Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, ciasto musi
mieć konsystencje gęstej
śmietany. W razie potrzeby należy dodać więcej
wody lub
mąki.Kawałki
ryby obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu. Upieczone
ryby układać na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Przygotować zalewę: Warzywa pokroić w kostkę,
cebulę w piórka.dodać
wodę,
olej,
cukier,
ocet i
sól. Całość zagotować. Układać warstwami
ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą. Danie najlepsze jest na 2-3 dzień.