ßßß Cookit - przepis na Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry moje słoneczka. Mam dla was dzisiaj super przepis na rybkę na świąteczny stół. Poznałam jej smak kilka lat temu, kiedy to moja koleżanka z pracy przyniosła ją na wigilijne spotkanie. Bardzo mi zasmakowała i od tamtej pory robię ją na święta i nie tylko, super się sprawdzi na Sylwestra lub na inne imprezki. Jest naprawdę pyszna i nie jest taka pracochłonna, najdłużej schodzi smażenie ryby, ale ja zawsze jak ją smażę to od razu przygotowuje warzywa i zalewę i na koniec wszystko razem przekładam. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście to polecam. Jestem pewna, że będzie wam smakowała.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Składniki:
- 1 kg ryby - ja użyłam mintaja bez glazury
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 słoik papryki konserwowej
- 2 cebule
- sól, pieprz
- olej do smażenia ryby
ciasto naleśnikowe
- 1 jajko
- 150 ml wody
- 90 g mąki pszennej
zalewa
- 130 ml wody
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki cukru
- płaska łyżeczka soli
Rybę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe - jajko miksujemy z wodą i mąką.
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Każdy kawałek ryby zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu odkładamy rybę na talerz.
Przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na małym ogniu na patelni. Ogórki konserwowe i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli. Następnie wlewamy do warzyw składniki na zalewę - wodę, olej, ocet, koncentrat pomidorowy, cukier i sól. Wszystko razem chwilkę podgrzewamy i mieszamy, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły.
Przygotowujemy duży pojemnik lub miskę i przekładamy warstwowo rybę i warzywa z zalewą. Chowamy do lodówki, aby smaki się wymieszały.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2019/12/ryba-po-japonsku.html