Wykonanie
Dzień dobry moje słoneczka. Mam dla was dzisiaj super przepis na
rybkę na świąteczny stół. Poznałam jej smak kilka lat temu, kiedy to moja koleżanka z pracy przyniosła ją na wigilijne spotkanie. Bardzo mi zasmakowała i od tamtej
pory robię ją na święta i nie tylko, super się sprawdzi na Sylwestra lub na inne imprezki. Jest naprawdę pyszna i nie jest taka pracochłonna, najdłużej schodzi smażenie
ryby, ale ja zawsze jak ją smażę to od razu przygotowuje warzywa i zalewę i na koniec wszystko razem przekładam. Jeżeli jeszcze jej nie jedliście to polecam. Jestem pewna, że będzie wam smakowała.Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.Składniki:- 1 kg
ryby - ja użyłam
mintaja bez glazury- 1 słoik
ogórków konserwowych- 1 słoik
papryki konserwowej- 2
cebule-
sól,
pieprz-
olej do smażenia
rybyciasto naleśnikowe- 1
jajko- 150 ml
wody- 90 g
mąki pszennejzalewa- 130 ml
wody- 4 łyżki
oleju- 4 łyżki
octu- 4 łyżki
koncentratu pomidorowego- 4 łyżki
cukru- płaska łyżeczka
soliRybę kroimy na kawałki, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe -
jajko miksujemy z
wodą i
mąką.Rozgrzewamy patelnię i wlewamy
olej. Każdy kawałek
ryby zanurzamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rumiano z dwóch stron. Po usmażeniu odkładamy
rybę na talerz.Przygotowujemy warzywa.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na małym ogniu na patelni.
Ogórki konserwowe i
paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do
cebuli. Następnie wlewamy do warzyw składniki na zalewę -
wodę,
olej,
ocet,
koncentrat pomidorowy,
cukier i
sól. Wszystko razem chwilkę podgrzewamy i mieszamy, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły.Przygotowujemy duży pojemnik lub miskę i przekładamy warstwowo
rybę i warzywa z zalewą. Chowamy do lodówki, aby smaki się wymieszały.