Wykonanie
Uwielbiam pasztety, a w szczególności na bazie
wątróbek drobiowych (chyba najtańszy
mięsny pasztet). Smaki i dodatki można dopasowywać wg własnego uznania i gustu. Dziś polecam pasztet
miodowy.
1 kg
wątróbki drobiowej5
cebul330 ml słodkiej
śmietany 30% (kwaśna nie może być)4
jajka150 g
bułki tartej4-5 łyżek
miodu płynnego
sól,
pieprz,
majeranekolej do smażenia
Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia,
cebula powinna nabrać s łodkiego smaku (nie można jej przypalić).
Wątróbkę umyć, pokroić w mniejsze kawałki, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę.
Jajka roztrzepać, dodać je do
wątróbki, razem z
bułką tartą,
śmietaną,
cebulą,
miodem. Przyprawić jeszcze raz
solą,
pieprzem i nie żałować
majeranku.Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja
mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.