Wykonanie
Wątróbka niestety nie jest najzdrowszym
mięsem, w końcu to filtr całego organizmu zwierzęcego. Można temu zaradzić, mocząc
wątróbkę przez 1-2 godziny w
mleku, wyciągnie ono z
wątróbki zapach, toksyny i inne niepożądane zawartości.
1 kg
wątróbki drobiowej wymoczonej w
mleku5
cebul330 ml słodkiej
śmietany 30% (kwaśna nie może być)4
jajka150 g
bułki tartej4-5 łyżek
miodu płynnego1 duże
jabłko pokrojone w kostkę
sól,
pieprz,
majeranekolej do smażenia
Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia,
cebula powinna nabrać s łodkiego smaku (nie można jej przypalić).Wątróbkęusmażyć na patelni. Następnie zmiksować w maszynce lub blenderem na gładką masę.
Jajka roztrzepać, dodać je do
wątróbki, razem z
bułką tartą,
jabłkiem,
śmietaną,
cebulą,
miodem i
przyprawami.Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja
mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.