Wykonanie
Uwielbiam
mięsne pasztety ze słodką nutą w tle. Pasztet z
wątróbki kurzej z
miodem, słodką
śmietanką i
dżemem ananasowym należy do moich faworytów. Można go przygotować w formie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie.
1 kg
wątróbki kurzej5
cebul330 ml słodkiej
śmietany 30%4
jajka150 g
bułki tartej2 łyżki
miodu płynnego3/4 słoika
dżemu ananasowegosól,
pieprz,
majeranekolej do smażenia
mleko do namoczenia
wątróbki ok. 1/2 litra
Wątróbkę umyć i moczyć przez ok 1-2 godziny w
mleku.
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć ok. 30 minut na małym ogniu do zezłocenia,
cebula powinna nabrać s łodkiego smaku (nie można jej przypalić).
Wątróbkę odsączyć z
mleka, przelać zimna
wodą i usmażyć na patelni na
oleju. Następnie zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę.
Jajka roztrzepać, dodać je do
wątróbki, razem z
bułką tartą,
dżemem,
śmietaną,
cebulą,
miodem i
przyprawami.Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja
mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm, lub do słoików, które należy napełnić masą tylko do 3/4 wysokości.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 - 45 minut.