Wykonanie
Zapraszam na proste polskie ciasto z nutą egzotyki. Kruche tarte placki w
trzech wariantach
smakowych, doskonałe domowe powidła, delikatna bezowa pianka i do tego wszystkiego nietypowe
owoce-
kaki i
mango. Moim zdaniem
owoce te to duet doskonały. Świetnie podrasują nasz deser i będą ciekawą niespodzianką dla naszych gości. ;)Składniki: (blacha 24 x 35 cm)· 3 szklanki
mąki pszennej· 6
jajek· 250 g zimnego
masła· łyżka
proszku do pieczenia· 1 3/4 szklanki
cukru· 2-3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany 18%· 2 łyżki
kakao· 3 łyżki
cappuccino karmelowe· 250 g
powideł śliwkowych· szczypta
soli· 2 łyżki
mąki ziemniaczanej· skórka otarta z
cytryny·
mango·
kaki (słodki
owoc, który idealnie komponuje się z
jabłkami czy
mango, jeżeli go nie dostaniecie możecie zarówno
owoc kaki jak i
mango zastąpić dowolnymi
owocami-
jabłkami,
gruszkami,
śliwkami czy
brzoskwiniami- te sprawdzą się również z puszki)
Mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i 1 szklanką
cukru siekamy z zimnym
masłem. Dodajemy
żółtka,
śmietanę (2 łyżki jeśli mamy duże
żółtka lub 3 jeśli
żółtka są małe) oraz skórką otartą z
cytryny i wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki
kakao. Do drugiej
cappuccino. Oba ciasta zagniatamy i wkładamy do lodówki. 3 część ciasta wałkujemy na kształt formy do pieczenia (24 x 35 cm, forma wysmarowana
masłem i wysypana
mąką). Ciasto smarujemy powidłami. Układamy pokrojone w kostkę
owoce (uprzednio obrane ze skórki). Na
owoce rozkruszamy ciasto
kakaowe.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy
cukier wymieszany z
mąką ziemniaczaną. Przekładamy na ciasto. Na
bezę ścieramy ciasto
cappuccino. Pieczemy 60-70 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!