ßßß Cookit - przepis na Sernik na cieście bananowym

Sernik na cieście bananowym

nazwa

Wykonanie

Trochę nietypowe połączenie sernika z pysznym ciastem bananowym, z Waszego ulubionego przepisu . Świetne połączenie smaków. Sernik jest bananowo - rumowy, bije od niego ciepło, idealny na pierwsze chłodniejsze dni :-). Najpierw pieczemy bananowe ciasto a na upieczone wylewamy warstwę serową i dalej pieczemy już razem. Nie martwcie się o wysuszenie ciasta bananowego wskutek długiego pieczenia. Cały czas pozostaje wilgotne :-). Polecam.
Składniki na bananowy spód
3 większe lub 4 mniejsze dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
75 g masła, roztopionego
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
1 łyżka rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną wymieszać, odłożyć.
W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, lekko roztrzepane jajko, rum. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do wysokiej tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie. Może się zdarzyć, że ciasto wyrośnie z lekką górką. Po wystudzeniu odpiąć formę, ściąć lekko górkę nożem, ciasto zapiąć z powrotem w formę.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 duże jajka
1-2 łyżki ciemnego rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu rumowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
Z zewnątrz foremkę owinąć podwójnie folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Masę serową przelać na upieczone bananowe ciasto i piec w temperaturze 160ºC, w kąpieli wodnej, przez około 45 - 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
Wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Dodatkowo:
2 banany
sok z 1/4 cytryny
Schłodzony sernik udekorować plasterkami bananów nawilżonymi sokiem z cytryny.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-na-ciescie-bananowym