Wykonanie
Trochę nietypowe połączenie sernika z pysznym
ciastem bananowym, z Waszego ulubionego przepisu . Świetne połączenie smaków. Sernik jest
bananowo -
rumowy, bije od niego ciepło, idealny na pierwsze chłodniejsze dni :-). Najpierw pieczemy
bananowe ciasto a na upieczone wylewamy warstwę
serową i dalej pieczemy już razem. Nie martwcie się o wysuszenie ciasta
bananowego wskutek długiego pieczenia. Cały czas pozostaje wilgotne :-). Polecam.Składniki na
bananowy spód3 większe lub 4 mniejsze dojrzałe
banany, rozgniecione widelcem75 g
masła, roztopionego2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko1 łyżka
rumu lub kilka kropel
aromatu rumowego1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1,5 szklanki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
sodę oczyszczoną wymieszać, odłożyć.W przepisie tym nie trzeba używać miksera. W dużym naczyniu wymieszać roztopione
masło z rozgniecionymi
bananami. Wmieszać
cukier, lekko roztrzepane
jajko,
rum. Na końcu dodać
mąkę wymieszaną z
sodą i szczypta
soli. Wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną, tylko do połączenia.Ciasto przełożyć do wysokiej tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165°C, lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie. Może się zdarzyć, że ciasto wyrośnie z lekką górką. Po wystudzeniu odpiąć formę, ściąć lekko górkę nożem, ciasto zapiąć z powrotem w formę.Składniki na masę
serową:500 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
skrobi ziemniaczanej4 duże
jajka1-2 łyżki ciemnego
rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu
rumowegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie.Z zewnątrz foremkę owinąć podwójnie folią aluminiową (sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej).Masę
serową przelać na upieczone
bananowe ciasto i piec w temperaturze 160ºC, w kąpieli
wodnej, przez około 45 - 50 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.Wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii, wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce.Dodatkowo:2
bananysok z 1/4
cytrynySchłodzony sernik udekorować plasterkami
bananów nawilżonymi
sokiem z cytryny.Smacznego :-).