Wykonanie
Prosty, smaczny chlebek
bananowy. Przepis pochodzi ze strony . Pomysł na wykorzystanie bardzo dojrzałych
bananów. Przepis został delikatnie zmodyfikowany, zmniejszyłam ilość
cukru. Polecam upieczenie
chlebka na sodzie, gdyż zastąpienie jej
proszkiem do pieczenia nie zawsze przyniesie ten sam efekt. Podczas pieczenia chlebek bardzo szybko staje się brązowy, jednak piec należy tyle czasu ile podano w przepisie.
Składniki:- 3-4 bardzo dojrzałe
banany- 1/3 szklanki roztopionego
masła- 1/2 szklanki
cukru- 1 roztrzepane
jajko- 1 łyżeczka
sody- 1
cukier waniliowy- szczypta
soli- 1/2 szklanki
mąki pszennejPrzygotowanie:
Banany obrać i rozgnieść widelcem. Dodać roztopione
masło i wymieszać. Dodać
cukier,
jajko,
cukier waniliowy i
sól. Wymieszać
mąkę z
sodą i przesiać do miski z masą
bananową. Całość wymieszać bez użycia miksera. Przełożyć do keksówki posmarowanej
masłem i wysypanej
mąką, piec około 50 minut w temperaturze 170 stopni.