ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Użyłam już tego przepisu piekąc bananowe muffiny, ale nie widzę przeciwwskazań, żeby powtórzyć go jeszcze raz, bo daje przepyszne rezultaty! Tym razem pochodząca z bloga "moje wypieki" receptura materializuje się formie ciasta (chlebka). U mnie z podwójnej ilości składników i oczywiście z dodatkiem czekolady!
Składniki (blacha 30x20 cm):
6 dużych dojrzałych bananów
2/3 szklanki roztopionego masła (ja użyłam 2/3 kostki masła, wyszło ciut mniej po roztopieniu)
1 szklanka cukru (może być brązowy, mi się akurat skończył)
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego (lub nieco esencji waniliowej)
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
70-100 g czekolady deserowej lub gorzkiej, posiekanej w drobną kostkę (z mleczną będzie za mdło w mojej opinii)
Przygotowanie:
Banany rozgnieść widelcem (w moim przypadku potrzebny był tłuczek do ziemniaków), ale tak, aby zachowały swoją niejednolitą strukturę, wymieszać z roztopionym masłem. Dodać cukier, rozmącone jajka, cukier waniliowy. W osobnej misce dobrze wymieszać mąkę z sodą, solą i czekoladą a następnie dodać do masy bananowej. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, aż się połączą. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć blachy 20x30 cm (mój chlebek miał wysokość około 4-5 cm) lub skorzystać z długiej keksówki. Można także użyć połowy składników jak w oryginalnym przepisie i skorzystać z mniejszej formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC 45-60 minut - warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Pycha!
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/01/chlebek-bananowy-z-czekolada.html