ßßß Cookit - przepis na Tort Tiramisu z malinami

Tort Tiramisu z malinami

nazwa

Wykonanie

Składniki
biszkopt idealny - z tego przepisu
180 ml zaparzonej mocnej kawy
Krem:
6 żółtek + 3 białka
1 szklanka cukru pudru
750 g mascarpone
2 łyżki likieru amaretto
Dekoracja:
2 łyżki kakao
400 malin (świeżych lub mrożonych)
opcjonalnie: 400 g biszkoptów i wstążeczka
Przygotowanie
Przygotować biszkopt, ostudzić i podzielić na 3 blaty. Zaparzyć kawę i ostudzić, podzielić na 3 części.
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Żółtka ubić mikserem z połową cukru pudru na kremowy, puszysty i jasny krem (ok. 7 minut).
Oddzielnie ubić 3 białka z odrobiną soli i drugą połową cukru pudru (ok. 7 minut), aż będą gęste, sztywne i błyszczące.
Do miski z żółtkami dodawać stopniowo mascarpone, po jednej czubatej łyżce, w kilku-kilkunastu sekundowych odstępach czasu, cały czas ubijając. Na koniec zmiksować z likierem.
Gdy krem będzie gęsty i puszysty wymieszać go z ubitymi białkami delikatnie mieszając łyżką.
Dolny blat biszkoptu ułożyć na patrzerze, nasączyć 1/3 kawy, wyłożyć 1/3 masy, 1/3 malin i powciskać je w masę. Położyć drugi krążek biszkoptu, znów go nasączyć, wyłożyć 1/3 masy, maliny (wcisnąc w masę). Kolejny blat nasączyć i posmarować wierzch oraz boki resztą masy.
Obłożyć biszkoptami i obwiązać wstążeczką jeśli ich używamy i schłodzić w lodówce (min. 3 godziny). Wierzch posypać kakao i udekorować resztą malin.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/tort-tiramisu-z-malinami