Wykonanie
Składniki
biszkopt idealny - z tego przepisu180 ml zaparzonej mocnej
kawyKrem:6
żółtek + 3
białka1 szklanka
cukru pudru750 g
mascarpone2 łyżki
likieru amarettoDekoracja:2 łyżki
kakao400
malin (świeżych lub mrożonych)opcjonalnie: 400 g
biszkoptów i wstążeczkaPrzygotowaniePrzygotować
biszkopt, ostudzić i podzielić na 3 blaty. Zaparzyć
kawę i ostudzić, podzielić na 3 części.
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
Żółtka ubić mikserem z połową
cukru pudru na kremowy, puszysty i jasny krem (ok. 7 minut).Oddzielnie ubić 3
białka z odrobiną
soli i drugą połową
cukru pudru (ok. 7 minut), aż będą gęste, sztywne i błyszczące.Do miski z
żółtkami dodawać stopniowo
mascarpone, po jednej czubatej łyżce, w kilku-kilkunastu sekundowych odstępach czasu, cały czas ubijając. Na koniec zmiksować z
likierem.Gdy krem będzie gęsty i puszysty wymieszać go z ubitymi
białkami delikatnie mieszając łyżką.Dolny blat
biszkoptu ułożyć na patrzerze, nasączyć 1/3
kawy, wyłożyć 1/3 masy, 1/3
malin i powciskać je w masę. Położyć drugi krążek
biszkoptu, znów go nasączyć, wyłożyć 1/3 masy,
maliny (wcisnąc w masę). Kolejny blat nasączyć i posmarować wierzch oraz boki resztą masy.Obłożyć
biszkoptami i obwiązać wstążeczką jeśli ich używamy i schłodzić w lodówce (min. 3 godziny). Wierzch posypać
kakao i udekorować resztą
malin.