Dzisiaj świętujemy urodziny mojego męża. Z tej okazji zrobiłam tiramisu.SKŁADNIKI5 żółtek (z białek robię bezy)100g cukru pudru500g serka mascarpone75ml amaretto300ml zimnej mocnej kawy (1 łyżka kawy)200g biszkoptów (1 opakowanie biszkoptów SAN)lub biszkopt domowej roboty wg przepisu Biszkopt IdealnyJAK TO ZROBIĆZaczynamy od zaparzenia kawy. Studzimy i dodajemy amaretto.Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem na gładka masę. Stopniowo dodajemy serekmascarpone, ubijamy aż masa zgęstnieje. Biszkopty wkładamy do kawy z alkoholem i szybko wyciągamy (nie mogą się rozpadać). Ciasto robimy warstwami. Nasączone biszkopty układamy na dnie formy, posypujemy lekko kakao, wykładamy krem. Tak robimy trzy warstwy. Kończymy kremem i posypujemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Tiramisu jest najlepsze na drugi dzień. Smacznego!